Асоціація «Аеропорти України» цивільної авіації (ААУЦА) починає роботу по втіленню в життя рішень, прийнятих в м. Харків

Асоціація «Аеропорти України» цивільної авіації (ААУЦА) починає роботу по втіленню в життя рішень, прийнятих в м. Харків

Після наради керівників українських аеропортів при організації ААУЦА та Міжнародного аеропорту «Харків» (група DCH Олександра Ярославського), ААУЦА приступила до підготовки ряду проектів нормативних документів і звернень до органів державної влади.

ААУЦА,як сказав її очільник П.Липовенко, неодноразово на своїх заходах піднімала питання, які до цих пір не знайшли вирішення.

На нараді відбулося обговорення ситуації, що склалася в аеропортах України, практично всіма представниками від аеропортів, що відображено в протоколі заходу.

Відповідно до протоколу заходу і висловленими в процесі обговорення думками членів ААУЦА вирішено створити спільну з Державіаслужбою України робочу групу з підготовки проекту Авіаційних правил «Допуск на ринок наземного обслуговування в аеропортах» відповідно до вимог Європейської Директиви 96/67.

Керівництву економіко-правового комітету ААУЦА доручено підготувати зауваження та пропозиції щодо проектів наказів МІУ («Порядок встановлення аеропортових зборів за обслуговування повітряних суден і пасажирів в аеропортах України», «Ставки плати за послуги з аеронавігаційного обслуговування (АНО) повітряних суден у повітряному просторі України»), що забезпечують рівні умови для всіх учасників ринку авіаперевезень. Як було запропоновано Денисом Костржевським, головою ради директорів Міжнародного аеропорту «Київ», даний комітет також вивчить можливість та світовий досвід створення вільних економічних зон в сфері аеропортової діяльності. За результатами такого аналізу ААУЦА планує звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією розглянути можливість створення ВЕЗ у вітчизняних аеропортах.

Для здешевлення внутрішньоукраїнських авіаперевезень ААУЦА розпочало роботу над Положенням про застосування ст.96 Повітряного Кодексу України «Про суспільно важливі авіаперевезення», як було запропоновано на засіданні Володимиром Васильченко, генеральним директором Міжнародного аеропорту «Харків».

Окремим важливим напрямком роботи ААУЦА стане робота по поверненню дії статей 276, 278.2 Податкового Кодексу України, що стосуються пільгового оподаткування земель, виділених в користування і оренду аеропортам і авіапідприємствам. В даний час експерти ААУЦА готують письмове звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства інфраструктури України, Верховної Ради України про внесення змін до Податкового Кодексу про повернення пільг на землю для аеропортів.

Нагадаємо, що 28 березня 2019 року на базі Міжнародного аеропорту «Харків» під егідою Асоціації «Аеропорти України» цивільної авіації відбулася нарада, в якій взяли участь близько 40 керівників українських аеропортів і провідних експертів галузі. Гостей приймав luxury-готель Олександра Ярославского KharkivPalace5*: сюди прибули керівники ААУЦА, представники Державіаслужби та Міністерства інфраструктури України, ДП "Украерорух", аеропортів Києва, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Вінниці, Кривого Рогу, Полтави, Херсону, Миколаєва та ін.

Учасники форуму оцінили ситуацію з впровадженням Авіаційної транспортної стратегії України до 2030 р, ознайомилися з міжнародним досвідом планування діяльності аеропортів та стимулювання залучення інвестицій, обговорили питання створення вільних економічних зон в аеропортах та шляхи здешевлення внутрішніх перевезень в Україні, критерії безпеки та ефективності організації процесів наземного обслуговування в аеропортах і галузеві особливості роботи з бізнес-ризиками.

Було піднято також ряд питань економічного і правового характеру, для вирішення яких в ААУЦА був створений об'єднаний економіко-правовий комітет. У цьому числі встановлення аеропортових зборів і ставок за послуги з аеронавігаційного обслуговування повітряних суден, правовий режим використання земель, виділених в користування аеропортів і авіапідприємств України (щодо пільгового оподаткування земельних ділянок виділених в користування для аеродромів та інфраструктури аеропортів).

Сподіваємося що ЦОВВ звернуть увагу та приймуть до виконання питання, що турбують авіаторів, вирішення яких дасть поштовх розвитку аеропортової інфраструктури та авіаперевезень.

До всіх публікацій
Інші події
Результати конкурсу кращих робіт з аеропортової ...
18 квітня 2024, 18:15
Результати конкурсу кращих робіт з аеропортової ...
18 квітня 2024, 18:15
Дивитися всі:
Статті
З Великоднем!...
28 березня 2024, 21:23
Внесок кожного керівника авіапідприємства надає ...
28 березня 2024, 14:30
Керівництво Асоціації «Аеропорти України» ЦА віт...
22 грудня 2023, 10:00
Дивитися всі:
Залишайтесь
в курсі
Дякуємо, що підписалися на наші новини!